SWEN wordt SDEN!

De SDEN (Stichting Dranken Examens Nederland) heeft als doel het (doen) organiseren van het (doen) afnemen van examens met betrekking tot al dan niet sterk alcoholhoudende en andere dranken, alsmede het (doen) vaststellen van examenniveaus voor deze examens. Het is voor een ieder die een drankencursus of opleiding gaat volgen van belang, dat deze afgerond wordt met een erkend examen. Vanaf 1 januari 2016 worden alleen nog diploma’s met het SDEN-keurmerk erkend door de verenigde wijnimporteurs (KVNW), de zelfstandige slijtersbranche (Koninklijke SlijtersUnie) en de grootste wijn- en gedistilleerdopleiders van Nederland. (Wijnacademie, e.d.)

De diploma’s van SWEN (Stichting Wijn Examens Nederland) van na 1 januari 2016 worden niet meer erkend en geven dus ook geen toelating meer tot de Vinologenopleiding. Daarom kiest Karin Lips Wijnopleidingen en -Advies voor de SDEN indeling.

Wat betekent dat?

Iedereen die ooit een diploma SWEN 1, 2 of 3 heeft gehaald, hoeft zich geen zorgen te maken, want dit diploma behoudt zijn waarde. Net als SWEN, kent ook SDEN vijf verschillende niveaus. Iedereen die vanaf nu een examen Wijnoorkonde of Wijnbrevet gaat doen bij de Wijnacademie, ontvangt i.p.v. een SWEN, een SDEN keurmerk op zijn diploma.

Ieder die bij een ander instituut of ROC examen doet, moet er rekening mee houden dat vanaf 1 januari 2016 een diploma voorzien moet zijn van een SDEN keurmerk. Karin Lips Wijnopleidingen en- Advies verwijst haar cursisten naar de Wijnacademie voor de afname van examens. Voor deze cursisten verandert er dus niet zoveel.

Mocht er in de toekomst verandering komen in het lesmateriaal, dan wordt de nieuwe lesstof direct opgenomen in het cursusprogramma, zodat jij goed voorbereid bent voor je examen. Meer informatie over SDEN en de exameneisen lees je op de website www.sden.nl.