Wijngebied Bolgheri Toscane Italië

Campo Alla Sughera

Via een prachtige laan met cipressen bereiken wij op een zonnige namiddag in juli 2013 het Campo Alla Sughera in de Toscaanse Bolgheri streek. Het wijnhuis – in bezit van de Duitse familie Knauf – maakt prachtige wijnen op inmiddels ca. 20 ha.

De opbrengst per plant is laag, circa 600 tot 800 gram druiven per plant en 9500 wijnstokken per ha. Dit is vergelijkbaar met de Champagne en Bourgogne. De pluk is met de hand en de vinificatie in roestvrijstalen tanks bij gecontroleerde temperatuur.

Wij worden hartelijk ontvangen door Christine. Zij geeft ons tijdens een rondleiding uitleg en toelichting over de wijngaarden en wijnbereiding. Het eerste wat me opvalt dat het er extreem schoon is. In juli is het in de kelder rustig, omdat er pas eind september – begin oktober wordt geoogst.

Het bijzondere van deze streek is het terroir in combinatie met het uitzonderlijk zachte klimaat dat te danken is aan het milde mediterrane zeeklimaat. Op de wijngaarden staan onder meer Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Vermentino, Sauvignon blanc, Chardonnay en heel bijzonder; Petit Verdot.

Topwijnen van Petit Verdot

De Petit Verdot druif heeft een dikke schil en door zijn late oogsttijd is zijn rendement zeer laag. Dit brengt een hoog risico met zich mee waardoor er maar weinig gebieden zijn waar hij tot hele rijpheid komt. Hij doet het goed in gebieden waar het langer warm blijft. Volgens kenners kan deze druif  het verschil maken tussen een fantastische en fabuleuze wijn. Qua smaak lijkt de druif op Syrah, kruidig vol en complex. De druif heeft veel tannines waardoor de wijn vaak een langere bewaartijd heeft. Als hij goed rijp is geeft de Petit Verdot een peperige, gekruide, vol en complex geurige wijn met veel smaak, tannine, kleur en alcohol.

Wij hebben deze middag 4 wijnen mogen proeven. Deze werden begeleid door heerlijke hapjes.

Wit – Arioso 2011

Dit betekent het buitenleven en de zeebries, typische van Bolgheri. Een heerlijke frisse lichte witte wijn gemaakt van de Sauvignon Blanc druif. Met hinten van een aanhoudende witte perzik, meloen (wel een frisse) en niet overdreven stuivend. Ik proefde er zelfs een klein pitachenootje in. Hij is ondanks zijn mooie structuur ‘vol’ van smaak met een mooi verfrissend zuur in de finale.

Wit – Achenio 2011

Naam waarmee je de vrucht van de kurkboom kunt identificeren. Gemaakt van Sauvignon Blanc, Chardonnay en Vermentino. De druiven worden eind augustus begin september in de vroege ochtend met de hand geplukt om de aroma’s van de druiven in stand te houden. Omdat het in de ochtend het koelste is.

De wijn heeft een aroma, met hinten van perzik, mint, mandarijn en caramel (afkomstig van de houtopvoeding) en heeft een mooie zuurgraad. Deze wijn is wat zachter als de eerste. Dit heeft te maken met de houtopvoeding alsmede de keuze van de druiven. Chardonnay is wat ronder en voller van smaak en Vermentino geeft de wijn fraicheur en heeft de geur van limoen en noten. Door de zeebries van uit de Middellandse zee heeft hij een frisse en iets wat zilte smaak.

Rood – Adeo 2010

Adeo is ook de naam van de Griekse schrijver uit de 3e eeuw en auteur van verschillende verdragen, waaronder de kunst van de oenologie. Gemaakt van Cabernet Sauvignon en Merlot. Deze wijn heeft een malolactische gisting ondergaan. Deels in stalen tanks en deels in houten vaten. 12 maanden worden de druiven separaat opgevoed. 30% in nieuwe Frans eiken en 70% in gebruikte vaten. Hierna wordt ze geblend en gebotteld en worden ze nog 4 maanden op fles bewaard voor ze de verkoop in gaan. De wijn heeft een diep paarse kleur. Verfijnde tonen van zwarte bes, cederhout (door de houtopvoeding) en vanille. Alle smaken zijn mooi geïntegreerd. Een mooie stevige en volle smaak door de Cabernet Sauvignon en de Merlot die het geheel wat ronder en romiger maakt. Niet alcoholisch.

Rood – Arnione 2008 – Super Toscan

Betekent “het ei van albast”. Het is een gips hart van de 1e hoge kwaliteit. Hier de link met de familie Knauf. Gemaakt van 40% Cabernet Sauvignon, 20% Cabernet Franc, 20% Merlot en 20% Petit verdot. Heel complex, tonen van zwarte bes, blauwe bes en aardbei. De Cabernet Franc heeft een goed ouderingspotentieel en is iets krachtiger maar vriendelijkere tannine’s dan de Cabernet Sauvignon die de aroma’s van framboos, kers en zoethout heeft. Hij is in balans gebracht door fijne, soepele tannine’s. De Merlot geeft de wijn een sappige smaak van kers en een ongecompliceerd romig karakter. Als 4e druif – Petit verdot – die tot de beste van de wereld hoort en heeft bewaarpotentieel.

De smaak is krachtig en rond met elegante en zachte tannine’s. De wijn heeft een langdurende afdronk. De druiven worden in september, oktober met de hand geplukt. De rijping van de wijn is 18 maanden in nieuwe franse vaten en na botteling nog ca. 12 maanden op fles in de kelders van het domein.

Het was een geweldige belevenis!

Geen reacties mogelijk